ANASAYFA ZİYARETÇİ DEFTERi FOTOGALERİ NOSTALJİ GALERİSİ VİDEOLAR ÜYE BORÇ SORGULAMA İLETİŞİM

HAVA DURUMU

TRABZONISTANBUL

Sındıran Köyü Doğal Yapısı

Sındıran köyünün eski adı Mulaga’dır. Arapça olan bu adın anlamı karşılama yeri diğer bir Rumca adı Mulagai Zır (Aşağı Mulaga) Mulaga derimi iki kısın olarak kullanılır birde Mulagai Bala (Yukarı Mulaga) yukarı mulaka Yaylabaşı köyünün diğer adı arazi ölçümü henüz netlik kazanmamıştır. köyün doğusunda, çatak  güneyinde oçaklı kuzeyinde ormanüstü, batısında da Yaylabaşı ve Akçaabat sınırı bulunur.

Köy, Trabzon’dan Zigana geçidine uzanan derin vadi üzerinde, Maçka’yı 11 km geçtikten sonra Çatak Köyünden yukarı sapılarak ulaşılan vadinin sağ yamacında yer alır. şehir merkezine 39 km uzaklıktadır.  20 metreye varan gürgen, kayın ve ladin ormanlarıyla kaplı yamaçlar, Bölgede çok geniş bir arazi yabısına sahip olup Akçaabat ilçe sınırıntan başlar derin ırmak denilen yerde sınırı son bulur.

MAHALLE ve MEZRALAR

Yaklaşık 119  haneli köyün 2 büyük  mahallesi bulunur. Mahallelerin adları: sanaya 26 hane dolu 18 hane boş, Mulaga Mahallesi 43 hane dolu 32 hane boş Türkçe adlar yerine yaygın olarak Rumca adlar kulanıla gelmektedir.  

Köyün mülki sınırları içinde bulunan 6 mezrası (mezere) vardır. Bunlar şöyle pale, Sanaya obası, İsriç, Çayırlar, Rafinoz, Erenler(Hanzarcık)yaylası

Mezralar, ilkbahar ve sonbahar aylarında, hayvancılığın en önemli geçim kaynaklarından biri olduğu eski dönemlerde başlıca hayvansal besin temin alanlarıydı.

ALT YAPI BİLGİLERİ

Köyde, 2 adet ilköğretim okulu  var  yalnız faaliyette değil çocuklar  taşımalı sistem ile eğitimden yararlanmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi  vardır ancak  kanalizasyon  şebekesi yoktur. Ptt  şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı  yok sağlık evi var. Bir ebe görev yapmaktadır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik  ve sabit  telefon vardır.

Köy halkının göz bebeği olan Erenler Yaylası’dır. Eski adı Hanzarcık olan yayla köy sınırlarının güney ile batısında bulunur. Günümüzde köy sakinlerinin hayvancılıktan çok turizm amaçlı kullandığı yaylada her evde elektrik ve su bulunmaktadır. Yayla mevsimi, geleneksel motiflerin ön plana çıktığı 18 Haziran’da yapılan ‘yayla göçü’ ile başlar, otlakların tükendiği ağustos ayı ortalarında sona erer.

CAMİLER

1- Sanaya'da bir adet  cami bulunur imamı devlet memurudur. Bu caminin şadırvanı,  Gasilhanesi (mork) ve imam lojmanı bulunmaktadır. Cami yanında  kabristanlık bulunmaktadır.

2-      Mulaga'da iki adet cami bulunur. Biri eski yıkılmaya yüz tutmuş, Diğeri yeni yapılmış imamı devlet memurudur. İmam lojmanı ve Gasilhane(mork)  bulunmaktadır. Köy içinde çok dağınık aile kapristanlıkları mevcut son zamanlarda köyün başında toplu halde bir kapristanlık yapıldı şu an  definlere hazırdır. 

Bu sayfa 7644 defa görüntülenmiştir.

GÜNCEL HABERLER

ANKET

Dernek Yönetimi Sizce Başarılımı ?



Tüm Anketler

TRABZON MAÇKA SINDIRAN KÖYÜ KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

 Kazım Karabekir Mahallesi 1016 Sk. No:7 ESENLER / İSTANBUL

Tel: (0212) 645 02 52

[ Tasarım & Editör : İlhan ÖZTÜRK ]
Yönetim